Dünya
AB ve ABD'den Mursi’ye idam kararına tepki
Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesine AB ve ABD'den tepki geldi. AB, idam cezasının onanmasını "endişe verici bir gelişme" olarak niteledi. ABD'Den ise "Derin rahatsızlık duyuyoruz" açıklaması geldi.
AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2011 yılındaki hapishaneden firara iliÅŸkin toplu mahkemelerin sonucu olarak Mısır’da eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ve beÅŸ yönetici hakkında verilen idam cezalarının onaylanması endiÅŸe verici bir geliÅŸmedir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Mursi’ye verilen idam cezasının "insan onurunun kabul edilemez bir ÅŸekilde ayaklar altına alınmasının bir göstergesi" olduÄŸu kaydedilerek, "Ä°dam cezası son derece acımasız olduÄŸu gibi hiçbir caydırıcılığı da bulunmamaktadır" denildi.
AB'nin ÅŸartlar ne olursa olsun idam cezası verilmesine karşı olduÄŸu vurgulanan açıklamada, bu tür cezaların temyiz sürecinde gözden geçirilmesinin beklenildiÄŸi belirtildi.
Mogherini, açıklamasında Mısır'daki idam cezasının uluslararası hukukun ihlali olduÄŸuna dikkati çekerek, AB'nin Mısır yönetimini uluslararası sorumluluklarını tekrar yerine getirmeye çağırdığını vurguladı.
Açıklamada, Mısır yönetiminin, adil yargılama hakkı, yasal sürecin güvenli bir ÅŸekilde iÅŸlemesi, savunma makamının adil yargılama esasından kaynaklanan haklarının gözetilmesi ve bu kapsamda doÄŸru ve bağımsız bir soruÅŸturma ile net bir ÅŸekilde iddia hazırlanması konularında duyarlı olmasının beklendiÄŸi ifade edildi.
"Derin rahatsızlık duyuyoruz"
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ile Müslüman KardeÅŸler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarından "derin rahatsızlık" duyduklarını bildirdi.
Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır’da sıklıkla muhaliflere ve ÅŸiddete baÅŸvurmayan aktivistlere karşı kullanılan kitlesel yargılama ve mahkumiyet uygulamalarını sürekli eleÅŸtirdiklerini hatırlattı.
"Mısır mahkemesinin Mursi’nin de aralarında bulunduÄŸu birçok kiÅŸiye yönelik idam cezalarını onamasından derin rahatsızlık duyuyoruz" ifadesini kullanan Kirby, açıklamasını ÅŸöyle sürdürdü:
"DiÄŸerleriyle birlikte önceki seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanına karşı yapılan bu uygulama (kitlesel yargılama), adil deÄŸil ve hukukun üstünlüÄŸüne güvenin altını kazıyor. Mısır’daki tüm idam cezalarında görüldüÄŸü gibi bunun da otomatik olarak temyize götürüleceÄŸini anlıyoruz."
Yargı süreci ve bireysel yargılama prosedürüne yönelik ihtiyacı vurgulamaya devam edeceklerini belirten Kirby, Mısır’ın istediÄŸi refah ve istikrar için adil yargılama dahil bireylerin haklarının korunmasının kritik önem arz ettiÄŸini kaydetti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da dünkü günlük basın brifinginde söz konusu idam kararlarına iliÅŸkin, "Mursi ve diÄŸer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız. Özellikle de kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz" açıklamasında bulunmuÅŸtu.
Mursi'ye idam kararı
Mısır mahkemesi, "Hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Mursi, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) Rehberlik Konseyi BaÅŸkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf Karadavi'nin de aralarında bulunduÄŸu, daha önce idam konusunda görüÅŸ için dosyaları müftülüÄŸe gönderilen 100 kiÅŸiye idam cezası vermiÅŸti.
Mahkeme "Casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduÄŸu 17 kiÅŸi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, Ä°hvan Rehberlik Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Hayrat Åžatır ve 14 kiÅŸi için ise idama hükmetmiÅŸti.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.